Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Hrana kot zdravilo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2015 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Melona

5 močnih razlogov, zakaj vsak dan jesti melono


Melone so okusen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov tako poleti, kot tudi jeseni. Le redki vedo, da so melone tudi zdravilne.
Že samo nekaj koščkov melone ob zajtrku izboljša počutje čez cel dan. Poleg tega aktivira mnoge procese, kot so učinkovitejše izločanje strupov, boljša regeneracija medceličnih membran, preprečuje nastanek strdkov v krvi ... Prav zaradi dejstva, da ima melona tako številne pozitivne vplive na naše zdravje, jo je dobro redno vključevati v svoj zajtrk.


1. Rak
Melone imajo visoko stopnjo karotenoidov, ki so znani, kot uspešni zaviralci raka na pljučih, maternici, dojkah in trebušni slinavki. Že samo 100 gramov melone na dan požene v telesu procese, ki lahko zavrejo razvoj teh bolezni.

2. Srčno-žilne bolezni
Prisotnost antikoagulantov in adenozina naredijo melone za učinkovito sredstvo proti strdkom v krvi, kar zmanjša možnost možganskih in srčnih kapi. Poleg tega ima melona tudi veliko bakra, ki nadzoruje krvni tlak. Dovolj je že samo nekaj koščkov melone, pa se boste bolje počutili.

3. Težave s prebavo
Melone pospešujejo presnovne procese in uravnavajo nivo kisline v želodcu. Veliko vitamina B izboljšuje energijsko ravnovesje v telesu in hkrati skrbi, da se ne redite. Okus melone namreč zavira apetit in zmanjšuje lakoto. Zato je priporočljivo, če zvečer pojeste nekaj koščkov melone, pa bo zaradi boljše prebave tudi vaš spanec kvalitetnejši.

4. Problemi s kožo
Kolagen je znan element, ki daje koži elastičnost, krepi celične membrane in beljakovine, ki pospešujejo celjenje manjših ran. Zato je koža bolj voljna in lepša. Ponekod melone uporabljajo tudi za masko, namesto kumaric, za odstranjevanje gub in problemov s suho kožo.

5. Zakisanost telesa
Če imate ekcem, bolezni ledvic, protin, potem morate redno jesti melone. So namreč močan diuretik, zato učinkovito čistijo telo. Najbolje jih je jesti zjutraj, da odvajate tekočino čez cel dan, zmagovalna kombinacija pa je, če melone kombinirate z limono.

Za konec pa še zanimivost ... Obstaja več vrst melon, pri nas pa je najpogostejša Evropska melona, ki ima rahlo rebrasto in svetlo zeleno lupino. Udomačena je bila šele v 18. stoletju (prvi zapisi o gojenju melon segajo skoraj 4000 let nazaj) po naročilu papeža. Papeževemu osebnemu vrtnarju je po več letih eksperimentiranja in križanja vendarle uspelo vzgojiti sadež, ki je dovolj odporen tudi na muhasto sredozemsko klimo.

Erika Volk

Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5546

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2015 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Hrana za vroče dni


Užitki poletnega hlajenja

Če se poletnemu vremenu prilagodimo s primerno hrano, začudeni ugotovimo, kako dobro prenašamo vročino: manj se znojimo, vročina pa je znosnejša ali celo prijetna. Skratka, če v sebi nosimo klimatsko napravo, jo je bolje izkoristiti, kot pa nalagati na lastno peč in biti odvisen od "pravih" klimatskih naprav.
Seveda hrana še zdaleč ni edini dejavnik dobrega počutja v vročini, saj pri tem sodelujejo tudi telesna zgradba, izbira pravega časa za dejavnosti ter počitek in še marsikaj. Toda ko s poletno vročino vzpostavimo dinamično ravnovesje, se to odraža kot čisti užitek, tako bivanja kot okusa.

Vroče

Pri preštevanju kalorij ter iskanju vitaminov in rudnin ponavadi spregledamo eno od ključnih lastnosti hrane: njeno ogrevalno ali hladilno moč. Obstaja namreč hrana, ki telo hladi, in hrana, ki ga greje.
Greje nas beljakovinska hrana, zlasti rdeče meso, ki ob pomoči maščob dobesedno priliva olje na telesni ogenj. Pozimi je to koristna lastnost, poleti pa nikakor ne. Tudi oreški, semena in jajca grejejo, vendar ne tako močno kot meso. Kruh, pecivo in drugi izdelki iz moke pri prebavi pritegnejo več vode, zato je ima telo manj za hlajenje. Skoraj vse začimbe in pekoča zelenjava nas ogrejejo (česen, ingver, pekoča paprika, redkve, gorčica ...).

Hladno

Hrana, ki hladi je skoraj vsa po vrsti vodena. Toda voda sama po sebi še ne zagotavlja hlajenja; to je skupni učinek vseh sestavin. Voda, ki jo pijemo, in voda, ki je v hladilni hrani, učinkujeta različno; slednja ima večjo hladilno moč. Med svežim, presnim sadjem, ki je izrazito hladilne narave, so prvakinje lubenice in melone. Podobno ohladijo banane, vsi citrusi in tropsko sadje. Ker razen banan ni ne široko dostopno ne dovolj kakovostno, si namesto tega privoščimo dobro domače grozdje.
Od zelenjave nas najbolj ohladijo kumare in drugi zelenjavni plodovi, vse vrste listnate zelenjave (izjema je pekoča zelenjava) in solat, pripravljenih z njimi. Tudi kislo mleko, jogurt in kefir prijetno hladijo. Od pijač nas najbolj osvežijo sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, zlasti sok stebelne zelene, takoj za njimi zeliščni in zeleni čaj, pa tudi pivo, ki pa je prej hrana kot pijača, saj je v pollitrskem vrčku piva utekočinjeno toliko energije kot v 10 dag kruha.

Okus dneva, ki naredi vročino prijetno

Vstanemo navsezgodaj in spijemo velik kozarec tople vode s sokom ene limone. Jutranjo svežino ujamemo tako, da se sprehodimo po gozdu, parku, kjerkoli v naravi. Za zajtrk si privoščimo sezonsko sadje: marelice, breskve, melone, lubenice ... Če si želimo lahke prebave, zadnjih dveh vrst sadja ne mešamo z drugimi.
Naraščajočo dopoldansko toploto ohladimo s kozarcem sveže stisnjenega zelenjavnega/sadnega soka ali z nekaj sadeži, ki jih nismo uvrstili na jutranji meni. Ko se toplota sredi dneva spremeni v vročino, jo sprejmemo z veliko skledo solate. Če se nam to zdi prelahko kosilo, jo okrepimo z nekaj rezinami sira, s skodelico skute ali z oreški po izbiri.
Meso ali kruh raje pustimo za zvečer. Vrhunec popoldanske vročine pričakamo v senci, v prijetni družbi in z nekaj skodelicami zelenega ali zeliščnega čaja. Vročini se zelo prileže okus vročega ali hladnega čaja iz mete ali sorodnih aromatičnih zelišč. Za lahek večer in sveže jutro naslednji dan si privoščimo lahko večerjo, ki je edini "konkretnejši" obrok dneva: testenine, zelenjavno enolončnico, pečen krompir, dušene bučke s parmezanom ... Razen v času najhujše dnevne vročine ne pozabimo na gibanje, s katerim poživimo telo in izboljšamo počutje.

Dobrodelna poletna solata

Seveda ima takšno ime zato, ker prispeva k dobremu počutju, saj nas ohladi, obenem pa vsebuje obilo bioaktivnih sestavin, ki jih potrebuje telo. Veliko solatno skledo obložimo s celimi listi zelene solate. Nanjo, odvisno od vrste, natrgamo, narežemo ali nalomimo sezonsko zelenjavo: paradižnik, stebelno zeleno, morda še malo solate, papriko itd. Začinimo z olivnim oljem in dobrim jabolčnim kisom ter "zabelimo" z žlico ali dvema oliv iz slanice ali olja.

Osvežilne kumare

Če imamo kumare, ki so zrasle le ob pomoči sonca, vode in naravnih gnojil, jim samo odrežemo vrhove, jih po potrebi operemo in ne olupimo. Na tanko jih narežemo naravnost v srednje veliko skledo ter potresemo z dvema do tremi žlicami zmletih sončničnih semen. Dodamo pol drobno narezane čebule, premešamo, začinimo s sojino omako ter pustimo stati četrt ure, da se okusi prepletejo. Namesto sončničnih semen lahko uporabimo zmlete oreške, kislo smetano ali jogurt. Z večjim ščepom drobno narezanih listov kopra je solata še okusnejša.

Hladilna krema

Kljub na kozmetiko spominjajočemu imenu je ta krema užitna, njen namen pa je, da deluje od znotraj navzven. Predvsem pa je zelo okusna, poleg tega je njena priprava nadvse preprosta.
Za vsako osebo potrebujemo po dve zreli banani, limono ali pomarančo ter skodelico sadja iz bližnjih krajev (jagodičje, narezane breskve, hruške ...). Banane olupimo, narežemo in stresemo v primerno posodo, dodamo skodelico drugega sadja in limonin ali pomarančni sok. Zmešamo s paličnim mešalnikom, da nastane gosta krema. Kremo damo v skodelico, potresemo z narezanimi lističi melise ali kakega drugega aromatičnega zelišča in ponudimo.

Avtor: Dario Cortese

Vir:
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/5335/Hrana-za-vro%C4%8De-dni

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2015 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





AVOKADO za mehkejšo kožo na stopalih

Preprost recept za izdelavo mazila za stopala, ki ga lahko pripravimo sami doma:

Sestavine:
2-3 žlice koruznega zdroba
2 žlici zmečkanega avokada (ali avokadovega olja)

Obe sestavini zmešamo v majhni posodi, nato pa s tem "mazilom" masiramo stopala obeh nog, še posebno dolgo masiramo mesta z najtršo kožo.
Nato stopala spetemo s toplo vodo in jih dobro obrišemo z brisačo.
Postopek ponovimo 2x tedensko ... in nadvse bomo zadovoljni z mehkobo svojih stopal!


Vir:
60. številka revije Narava zdravi,
rubrika Naravna kozmetika

Od: http://www.naravazdravi.si/?p=631

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kakav
... je pravo bogastvo hranilnih snovi

Antioksidanti
Kakav vsebuje več antioksidantov kot katerokoli drugo živilo na svetu – celo več kot borovnice, rdeče vino, jagode acai in goji skupaj.

Magnezij
Kakavu lahko brez kakršnekoli slabe vesti pripišemo lastnosti živila z največjo vsebnostjo magnezija. Magnezij skrbi za zdravo srce, krepi delovanje možganov, blaži menstrualne krče, krepi kosti ter skrbi za prožnost telesa. Če je v telesu dovolj magnezija, je boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi.

Železo
V kakavovih zrnih najdemo tudi precej železa, ki je ključni element v prehrani vsakega posameznika. Sestavlja namreč hemoglobin, ki po krvi prenaša kisik. Če v krvi ni dovolj kisika, lahko pride do slabokrvnosti.

Krom
Krom je mineral, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Pomanjkanje kroma lahko nadomestimo tudi s pomočjo kakava.

Mangan
V kakavu najdemo tudi kar nekaj mangana, ki pomaga železu pri oskrbi krvi s kisikom ter sodeluje pri proizvodnji hemoglobina.

Cink
Cink je ključen mineral, ki skrbi za optimalno delovanje imunskega sistema, jeter, trebušne slinavke, spolnih žlez in kože. Prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah v telesu. Cink je biološko razpoložljiv pod pogojem, da je telo očiščeno težkih kovin.

Baker
Baker med drugim pomaga ohranjati zdravo kri in krepi odpornost.

Vitamin C
Vitamin C najdemo le v presnem kakavu, saj se s toplotno obdelavo izgubi ves ta dragoceni vitamin.

Maščobne kisline omega 6
Te esencialne maščobne kisline pri toplotni obdelavi čokolade postanejo žarke in zato v telesu povzročajo vnetja. Prav zato je tako zelo pomembno, da kakav uživamo v surovi in neobdelani obliki.

Anandemid
Anandemid je endorfin iz skupine kanabinoidov, ki ga telo proizvaja po telesni aktivnosti. Najdemo pa ga samo v kakavu. Znan je tudi kot spojina sreče, saj se sprošča takrat, ko se dobro počutimo.

Feniletilamin
Feniletilamini so skupina kemičnih snovi, ki jih telo proizvaja, ko se zaljubimo. Te spojine so torej eden od glavnih razlogov, zakaj ljudje povezujemo ljubezen in čokolado. Poleg tega feniletilamini pomembno vplivajo tudi pri koncentraciji in pozornosti.

Triptofan in serotonin
Triptofan je esencialna aminokislina, ki ugodno vpliva na naše razpoloženje, kar nekaj pa jo najdemo prav v kakavu. Triptofan je zelo pomemben za proizvodnjo serotonina, pomembnega živčnega prenašalca. Serotonin pa je tisti, ki odpravlja stanje tesnobe in nam pomaga, da se bolj uspešno zoperstavljamo stresu. Triptofan je zelo občutljiv na visoke temperature (pri visokih temperaturah se poškoduje njegova struktura). Zato priporočamo uživanje presnih kakavovih zrn.

Vlaknine
V kakavu najdemo tudi velik delež topnih prehranskih vlaknin, ki dobro vplivajo na naš prebavni sistem – čistijo črevesje in spodbujajo peristaltiko. Kakavova zrna lahko zobamo cela, jih zdrobimo ali zmeljemo v fin prah.

Vir:
http://www.bodieko.si/kakav

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Odlično sredstvo za ubijanje rakavih celic

Kitajski recept je sestavljen iz treh sestavin in je povsem naraven, enostaven za pripravo in zelo učinkovit. Z njim se lahko uspešno borite proti rakavim celicam ali pa ga pijete kot preventivo proti tej hudi bolezni.

Potrebujete:
- eno rdečo peso
- eno korenje
- eno jabolko

Če je le mogoče, naj bodo sestavine organskega izvora.
Vsa tri živila operite in narežite na kocke z olupkom vred. Nato jih dajte v sokovnik, iztisnite sok in takoj popijte. Takšen napitek pijte vsako jutro na tešče in eno uro pred kosilom. Pijte ga tri mesece, redno, vsak dan.
Ta napitek ščiti pred rakavim obolenjem, uničuje rakave celice, poleg tega pa je odličen tudi za dvigovanje odpornosti, preprečuje bolezni jeter, ledvic, krepi pljuča, ščiti pred srčno kapjo, zmanjšuje stres, pomaga proti aknam in je zelo dober za vid.


Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Ucinkoviti-napitek-ki-unici-rakave-celice-v-treh-mesecih

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2015 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kaj se zgodi, ko pojemo 12 sliv

Slive so naravno multivitaminsko živilo, in zdaj, ko je njihova sezona, povejmo, da so veliko več kot sestavina za marmelado. Že zgolj pet zaužitih sliv dnevno na telo vpliva izjemno blagodejno, saj so bogate z vitaminom C, z železom, magnezijem, kalcijem in bakrom. Privoščimo si jih kot malico in tako zmanjšajmo verjetnost raka debelega črevesa.
Ko bo njihova sezona minila, pa si privoščimo suhe.



Takole na telo vpliva 12 svežih sliv na dan:

• Uravnava holesterol, poveča gostoto kosti in okrepi imunski sistem.
• Samo ena sliva v povprečju vsebuje 113 miligramov kalija. Ta element pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka, s tem pa znižuje verjetnost srčne kapi.
• Prav tako je zaradi visoke vsebnosti vlaknin ta sadež odličen za uravnavanje prebave, saj je izjemno naravno odvajalo.
• Sveže slive vsebujejo veliko vitamina E, ki zavira nekatere procese staranja, hkrati pa pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov in preprečujejo prekomerno telesno maso.
• Redno uživanje sliv izboljšuje splošno počutje in odpravlja posledice stresa, slabo voljo in celo depresijo.


Ne pretiravajmo

Res pa je, da ne s suhimi ne s svežimi slivami ni dobro pretiravati. Ducat sliv na dan naj bo zgornja meja, sicer se bodo v črevesju nakopičile neprebavljene, začele vreti, zato bodo v prebavilih nastajali vetrovi, mi pa bomo napihnjeni. Možni so tudi želodčni krči in celo driska ...


Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/kaj-se-zgodi-ko-pojeste-12-sliv

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Buče so vir zdravja

So dober vir vlaknin, beta karotena, vitaminov in mineralov ter imajo ugoden vpliv na prebavo psa, predvsem za odpravljanje prebravnih težav, kot je zaprtje.
Bučno meso je primerno tudi kot shujševalna dieta. Vsebuje nekaj odstotokov sladkorja, odstotek beljakovin in veliko balastnih snovi, vitamine A, B1, B2, C in K ter minerale, kot so kalcij, kalij, fosfor, železo, natrij, magnezij in mangan ... vsekakor so super sadež Cool Exclamation


Od: Organic Vet Slovenija

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2015 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Ali veste, za kaj so koristne mandarinine lupine?

Mandarine so priljubljeno sadje, lupino pa običajno končajo v smeteh. Napaka!
Tako kot vsi citrusi, imajo tudi mandarine velik del hranljivih snovi skladiščenih v lupinah. Zato se naslednjič, ko jih boste metali proč, spomnite na ta prispevek.


1. Lupine proti bolečemu grlu
Vas boli grlo, muči kašelj? Lupine mandarin so zelo učinkovite, še posebej, ko je bolezen na začetku in se bolečina v grlu še ni povsem razširila. Za pripravo domačega zdravila potrebujete približno 50 gramov lupin, ki jih v mešalniku na drobno zmeljite, jih date v steklen kozarec za vlaganje in prelijete s kozarcem vodke oziroma 40 % alkohola. Kozarec dobro zaprite in ga za teden dni postavite na temno in hladno mesto. To mešanico jejte eno žlico po jedi, na to pa lahko zaradi boljšega okusa pojeste še žlico medu.

2. Mandarine proti raku na jetrih
Mandarine občutno zmanjšajo tveganje za nastanek raka na jetrih. Poleg tega je vrsta kliničnih testov pokazala, da lahko z mandarinami premagamo tudi kronični virus hepatitisa in še vrsto drugih bolezn, saj ima že ena mandarina 80 % dnevne količine vitamina C, zmajšuje nivo slabega holesterola v krvi, znižuje pritisk, krepi imunski sistem, ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Če želite mandarine v celoti izkoristiti, se najprej prepričajte, da so plodovi ekološko pridelani (ne uporabljajte škropljenih mandardn), potem pa jih skupaj z lupinami, dajte v mešalnik in popijte.

3. Mandarinin čaj
Lupine mandarin posušite in iz njih pripravite čaj. Posušene lupine vedno uporabite v kombinaciji z ingverjem, ker bo to dalo čaju atraktivnejšši okus, poleg tega pa se bo povečala tudi količina hranljivih snovi, ki jih telo vskra vase. Testi kažejo, da mandarinin čaj z ingverjem zmanjša tveganje za raka na koži za 70 odstorkov, če pa pijete samo mandarinin čaj, pa "samo" za 40 odstotkov.

Vir:
http://vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5793

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2015 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zgodba, ki farmacevte in zdravnike dela nervozne


Kaj veste o bromelainu? Verjetno ne prav veliko, ker njegove aktivne substance še niso v celoti raziskane, pojavlja pa se vse več zgodb, kako je z njim mogoče pozdraviti raka, tumorje ...
Zgodba Angležinje Candice Marie Fox se je začela leta 2011, ko je mlada Candice imela 27 let. Zdravniki so ji diagnosticirali raka na ščitnici in sicer 4. stopnje. Rak se je razširil po notranjih organih. Predpisali so ji kemoterapije, ki pa jih je Candice zavrnila. Po dolgotrajnih borbah z zdravniki so vendarle sprejeli kompromis. Čeprav so ji napovedali samo še največ 5 let življenja, si je vendarle izborila 6 mesecev odloga.
Candice je seveda diagnoza zelo pretresla, še posebej, ker je za rakom umrl njen prijatelj, ki je imel 31 let, pa bratranec in še nekaj bližnjih. Zatopila se je v branje knjig in strokovne literature, kjer je naletela na vrsto raziskav surovega ekstrakta iz ananasa - to je bromelain. Različni laboratoriji so ugotovili, da ima bromelain izredno močne antiedemične, antiinflamatorne, antitrombotične in fibrinolitične lastnosti.

Čeprav je med te preteklo veliko časa, se o bromelainu še vedno malo govori. Pripisujejo mu širok spekter terapevtske uporabe, z njim zdravijo angino pektoris, bronhitis in vrsto drugih bolezni. Znano je, da povečuje absorpcijo antibiotikov ...
Candice je prepričal predvsem podatek, da bromelain uničuje beljakovinske plasti raka, ki so večinoma živalskega izvora, nastanejo zaradi kemikalij in umetnih snovi, ki jih dobimo s hrano in pijačo, rak pa se hrani tudi s stresom.
Največ bromelaina je v nezrelem ananasu, kiviju in grenivkah. Candice je prenehala kaditi, izogibala se je stresnim situacijam, prenehala je uporabljati kozmetiko, uporabljala je samo organska čistila (tudi pralne praške!), živela je samo od teh treh vrst sadja, pri čemer je vsak dan pojedla dva ananasa ter skoraj kilogram grenivk in kivijev.
Po šestih mesecih, ko je prišla na ponovni pregled, ki je bil odločilen za nadaljevanje zdravljenja, so zdravniki osupnili. Candice je bila skoraj popolnoma ozdravljena.
Danes je Candice Marie Fox popolnoma zdrava. Vsaj 2-krat na leto naredi očiščevalno dieto, ki traja dva tedna in je samo ananas, kivi in grenivke.


Več o bromelainu najdete na povezavi TUKAJ:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Bromelain

Vir:
http://vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5804

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2015 20:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Močan in preverjen recept
... ki takoj odpravi bolečine v sklepih

Limona je znana po svojih zdravilnih močeh. Ima zelo širok spekter zdravilnih moči in z njo lahko lajšate mnoge bolezni. Zelo pozitivno vpliva na želodec, na jetra, krepi imunski sistem, zdravi kardiovaskularni sistem.
Limona pa je zelo efektivna tudi pri preprečevanju drugih bolezni, kot so ledvični kamni, visok krvni tlak, povišana telesna temperatura, bronhitis …
Ni zdravilen le sok limone, ves sadež je. In ta recept, ki odpravi bolečine v sklepih, je sestavljen iz limonine lupine. Da bo ta vsebovala čim manj strupenih pesticidov, jo za eno uro potopite v vodo, ki ste ji dodali žlico sode bikarbone, ali pa uporabite ekološke limone.

Zanj potrebujete dve limoni, olivno olje in manjši steklen kozarec.

Limoni olupite in dajte olupke v kozarec. Nato jih prelijte z oljčnim oljem. Kozarec dobro zaprite in postavite za dva tedna na temno mesto. Nato precedite olje skozi gazo in shranite v steklenički. Z oljem masirajte boleče sklepe.
Za boljše rezultate nanesite olje tudi zvečer, pred spanjem. Vtrite v sklepe, nato pa povijte s povojem. Če vas sklepi zelo bolijo, tudi čez dan večkrat vmasirajte to zdravilno olje. Že po nekaj tednih redne uporabe bodo bolečine izginile.


Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Mocan-in-preverjen-recept-ki-takoj-odpravi-bolecine-v-sklepih

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2015 01:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kako preprečiti infekcije sečil
... na okusen način

Hrana, ki jo pojemo, lahko v našem telesu povzroči nastanek in rast bakterij, ki povzročajo okužbe sečil. K sreči obstaja okusen način, kako se temu izogniti.
Znanstveniki iz Washington University School of Medicine so več let proučevali pojav okužbe sečil in vpliv hrane. Ugotovili so, da na okužbe vpliva količina železa in mineralov v prebavilih, najbolj pomembni pa so polifenoli v hrani, ki so močni antioksidanti, preprečujejo vnetja in zavirajo rast bakterij. Zato so sestavili zanimiv koktail, ki je pravi balzam za prebavo.


Sestavine:
• sveže borovnice in borovničev sok
• nesladkan sok brusnic
• navaden jogurt
• črni čaj
• temna čokolada
• kosmiči, oreščki, lanena semena

Priprava:
V kozarec dajte plast semen, nato plast jogurta, pa plast borovnic, čezenj posipajte žličko zelenega čaja in prelijte s sokom brusnic in borovnic. Nato postopek ponovite do vrha kozarca. Če mislite, da bi lahko vse sestavine zmešali in iz njih naredili smoothie, se motite. Če boste naredili večplastni sladico, boste prebavo bolj zaposlili. Grobe vlaknine in vitamini bodo preprečili razvoj bakterij, poleg tega pa boste na ta način zmanjšali tudi kisel pH urina.

Za konec pa še opozorilo:
gazirane pijače, meso, živalske beljakovine in sladkor povzročajo zakisanost telesa.
Okužba sečil nastane samo v zakisanem telesu.

Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5824

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2015 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zdravilo proti anemiji

Slabokrvnost je lahko sprožilec mnogih resnih bolezni.
Če slučajno trpite zaradi slabokrvnosti, preizkusite to preprosto ljudsko "zdravilo", ki bo vašo krvno sliko temeljito izboljšalo:


Potrebujete:
- 1 neškropljeno zrelo jabolko
- nekaj čistih žebljev (10 - 12) in
- nekaj bakrene žice

(ta pomaga pri vsrkavanju železa) – oboje seveda prej temeljito očistite z alkoholom.
Koščke žice in žeblje zvečer nabodite v jabolko, največ naj jih bo okoli peclja, zjutraj pa jih izvlecite in (na tešče) pojejte jabolko, bodisi celo, lahko pa iz njega iztisnete sok, ali pa jabolko naribajte in mu dodajte malo medu, limoninega soka in cimeta.

Žeblje in žico seveda pred ponovno uporabo spet očistite, uporabljate jih lahko teden dni, nato pa jih zamenjajte z novimi.
Ta proces lahko nadaljujete še naslednji teden ali več tednov zapored, dokler ne začutite občutnega izboljšanja zdravja.
Ni se vam treba bati tetanusa, kajti železo ne gre neposredno v krvni obtok, ampak najprej v prebavila.
Jabolčna kislina povzroči oksidacijo železa, ki tako postane sprejemljivo za organizem.
Svoje dni so tako pripravljena "železna" jabolka dajali nosečnicam in dojiljam ... menda so se zelo obnesla.

Vir:
http://tajnisastojak.work/pobijedite-anemiju-za-7-dana/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2015 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Orehi in dobro počutje

Orehi vsebujejo najvišje koncentracije omega 3 maščobnih kislin med vsemi oreščki. Kot dodatek vsem pomembnim nalogam, za katere so te maščobe v našem telesu odgovorne – nižanje ravni trigliceridov (skladiščna oblika maščob) v krvi in preprečevanje nastanka krvnih strdkov na stenah žil – jim uspeva občutno vplivati tudi na možganske centre, odgovorne za razpoloženje in dobro počutje.
Do sedaj je bilo opravljenih kar nekaj prepričljivih študij, ki povezujejo večjo količino užitih rib v prehrani (omega 3 maščobne kisline) z nižjo stopnjo depresije. To je pravzaprav zelo smiselno:
Maščobe v prehrani so vključene v strukturo celičnih membran. Omega 3 so po strukturi mehke in tekoče in dovoljujejo celicam nemoteno medsebojno komunikacijo, ker spodbujajo pretok živčnih prenašalcev “dobrega počutja” (kot sta dopamin in serotonin) v ter iz celice. S tem pripomorejo k podpori spomina in sposobnosti razmišljanja.

Zakaj so orehi super prigrizek za otroke

Številnim raziskavam je uspelo prikazati boljšo pozornost, manj vedenjskih težav ter ostalih motenj v sklopu ADHD (motnje pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnost) pri osnovnošolskih otrocih z višjim deležem omega 3 maščob v dnevni prehrani. Pripraviti otroke do tega, da bi uživali ribo pogosteje, se zdi kar težka naloga za vsakega starša. O dopolnilu omega 3 maščobnih kislin je v vsakem primeru vredno razmisliti, je pa tudi pest orehov pri malici dober poskus.

Orehi so pokazali učinke tudi pri nadzorovanju telesne teže. Znanstveniki z univerze Loma Linda pravijo, da uživanje orehov (4-6 polovic) pred obroki uspešno zniža lakoto in pripomore k celokupno manjšemu vnosu kalorij.
Orehi ublažijo občutek lakote in so naravno bogati z množico hranil, kar pomeni, da užijemo številne esencialne hranilne snovi ob relativno nizkem odstotku dnevnih kalorijskih potreb.
Kljub temu je opozorilo, da bodo kilogrami ušli nadzoru, če se orehe le doda v že tako ali tako visoko-kalorično/ogljikohidratno dieto. Dokler boste nekaj kalorij v vaši obstoječi prehrani (po možnosti manj kvalitetni – saj veste, sladkor in podobno) nadomestili s približno enako količino kalorij iz orehov, potem bo to prava pot – oreščki nasploh posedujejo sposobnost naravnega uravnavanja apetita in zagotavljajo kopico zdravju koristnih hranil.

Orehi pripomorejo k rasti, reprodukciji in možganski funkciji

Kot rečeno, orehi so prava zakladnica hranil, tako kot večina oreščkov v družbo katerih spadajo (mandlji, makadamija, lešniki, brazilski orehi in pekani) . Izstopajo predvsem po količini mineralov. Vsebujejo tudi nekaj beljakovin in nezanemarljive vrednosti vlaknin, kalcija, magnezija, fosforja ter kalija. Ob vsem naštetem pest orehov postreže s kar polovico povprečnih dnevnih potreb po manganu – pomembnem mineralu, ki je v hrani prisoten v sledeh, omogoča pa nemoteno rast in obnovo tkiv, vpliva na reprodukcijo, sposobnost celjenja ran, presnovo sladkorja, inzulina in holesterola, možganom pa omogoča uspešno delovanje tudi v najzahtevnejših situacijah.

Orehi v praksi ... (EPA, DHA) > ALA

Optimalno bi bilo orehe kupiti še cele (v lupini) in jih razpočiti tik pred užitjem, saj jih na ta način v najmanjši meri izpostavimo njihovemu največjemu sovražniku – oksidaciji. Ker pa je tak način uporabe velikokrat nemogoč in zamuden, bodimo pri nakupu pozorni vsaj na njihovo barvo in morebitno dolgotrajno izpostavljenost svetlobi (ter toploti) na policah trgovin. Meso oreha naj bi bilo čim bolj belo in ne porumenelo (to je namreč znak žarkosti). Omenim lahko tudi, da imajo “eko” orehi (orehi ekološke pridelave) pogosto temnejše lupine, njihova barva pa je odvisna od naravne izpostavljenosti soncu.

Glede na tip maščob (gre za večkrat-nenasičene maščobne kisline) zahteva prav žarkost ali oksidacija največ pozornosti in previdnosti pri uporabi. Ob izpostavljanju tovrstnih maščob svetlobi, toploti ali kisiku navadno hitro spremenijo svojo strukturo in postanejo škodljive.
Da se izognemo temu, shranjujmo orehe na hladnem, temnem in suhem prostoru, v stekleni posodi in jih porabimo sveže, v doglednem času. Orehovo olje pa, čeprav zelo okusno, za peko na žalost ni primerno. Uporaba je dobrodošla pri pripravi solat in raznih napitkov (šejkov), kamor se specifičen okus dobro obnese.
Omega 3 maščobe v orehih, orehovem olju ter v ostalih rastlinskih virih (lan, konoplja, chia, ipd.) niso po sestavi niti približno enakovredne omega 3 maščobam prisotnim v ribah.
EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina) sta dve maščobni kislini skupine omega 3, za kateri veljajo dokazani kardio-zaščitni učinki. Tretja oblika omega 3 se imenuje ALA (alfa-linolenska kislina) in ta je na voljo pretežno v orehih (in strtih lanenih semenih).
V teoriji je naše telo sposobno pretvoriti ALA v EPA in DHA, v praksi pa je uspešnost tega postopka zanemarljiva in v večini nezadostna (1-3 odstotna).


Vir:
http://www.drfeelgood.si/blog/2011/08/04/orehi/

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




AJDA
... krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh


Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo. Čaj iz posušene cvetoče ajde se je stoletja uporabljal za zdravljenje krčnih žil. Z ajdovimi luščinami so nekoč polnili vzglavnike, ker naj bi to odganjalo alergije in bolezni vseh vrst (spanje na ajdovi posteljnini naj bi čez noč ozdravilo vse bolezni). Zelo zdravilen je gorski ajdov med, ki je celo v Sloveniji redkost. Razlog je, da se sadijo hibridne vrste ajde, ki imajo sicer večji hektarski donos, a manj zdravilnih učinkov.
Ajda vsebuje 71 % škroba, a njena največja moč so esencialne aminokisline (največ je lizina, treonin in triptofana) in antioksidanti (rutin in tanin). Vsebuje veliko železa, cinka in selena.
Ajda si je priljubljenost pridobila predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. Iz nje je mogoče narediti palačinke, kruh, testenine, pecivo, polento ... Osnova za vse te jedi je kuhana ajda, ki jo najprej pod tekočo vodo dobro sperete, prelijete z vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 20 minut dokler voda ne izpari.

- Za izredno zdrav zajtrk zmešajte kuhano ajdo z rozinami, ali suhim sadjem, ali mešanico svežega sadja. Vse skupaj prelijte z mandljevim mlekom in dodajte med in cimet po okusu. Dobili boste izredno hranilen in zdrav zajtrk.
- Kuhano in odcejeno ajdo lahko prepražite skupaj s čebulo in je odličen dodatek k mesnim jedem, nekateri pa jo celo dodajajo k solatam. Če k praženi ajdi dodate liste sveže bazilike ali sesekljanega koriandra, lahko ajdo uporabite namesto solate.
- Ajdove palačinke pripravite tako, da uporabite 250 gramov ajdove moke, 3 dcl mleka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja in čajno žličko sode bikarbone. Ko iz teh sestavin pripravite zmes za palačinke, je pomembno, da vse skupaj postavite za 30 minut v hladilnik.


Vir: http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5857

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2015 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zakaj bi morali vsak dan jesti čokolado

Žlahtna sladica je v pravi obliki in zmernih količinah pravi balzam tako za dušo kot telo.


Sladkanje s temno čokolado je pogoj za boljše zdravje, trdijo strokovnjaki. Številne raziskave so namreč pokazale, da čokolada z velikim deležem kakava pozitivno vpliva na dušo in telo posameznikov. Ne verjamete? Berite naprej in spoznajte, zakaj bi morali vsak dan jesti čokolado.

Krepi stene krvnih žil
V temni čokoladi je veliko antioksidantov, ki telo varujejo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Flavonoidi v čokoladi delujejo protivnetno, procianidi pa širijo krvne žile in preprečujejo poškodbe na njihovih stenah.

Spodbuja pretok krvi
Raziskava, katere izsledke so objavili v publikaciji Journal of the American Heart Association, je pokazala, da uživanje temne čokolade spodbuja pretok krvi. V njej so sodelovale osebe s periferno arterijsko boleznijo. Gre za nevarno obolenje, ki prizadene arterije na perifernih delih telesa, torej v okončinah, zato je zmanjšan dotok krvi vanje, s tem pa ovirano ali celo onemogočeno gibanje. Pri sodelujočih, ki so vsak dan zaužili 40 gramov temne čokolade s 85 odstotki kakava, se je stanje v primerjavi s tistimi, ki čokolade niso jedli, izboljšalo za 15 odstotkov.

Znižuje krvni tlak
Antioksidanti v kakavu znižujejo krvni tlak. Vsakodnevno uživanje šestih gramov čokolade v roku 18 dni lahko zniža sistolični in diastolični krvni tlak za dva do tri odstotke.

Zmanjšuje holesterol v krvi
Če imate težave s prevelikim holesterolom, jejte temno čokolado. Ena od nizozemskih raziskav je dokazala, da je z rednim uživanjem temne čokolade mogoče slabi holesterol (LDL) zmanjšati za 12 odstotkov. Obenem je bil zabeležen porast dobrega oziroma HDL-holesterola.

Blaži učinke stresa
Stres je ena največjih tegob sodobnega človeka. Temna čokolada je učinkovita tudi v boju z njim. Zmanjšuje namreč količino kortizola in adrenalina v telesu s tem pa blaži občutke napetosti.

Ni vsaka prava
Več ko je kakava v čokoladi, več je njenih prednosti za zdravje. Bela in mlečna čokolada nista priporočljivi, saj vsebujeta veliko sladkorja, maščob in kalorij. Seveda pa je ob vseh omenjenih tegobah poleg zmernega sladkanja s temno čokolado treba upoštevati tudi druga priporočila za zdrav način življenja.

Vir:
http://www.micna.si/zakaj-ne-bi-bila-fit/zakaj-morate-vsak-dan-jesti-cokolado/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 14 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group