Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




ZDRAVILNE RASTLINE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nikolina89
dojenček


Pridružen/-a: 24.01. 2018, 10:09
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2018 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:


ARONIJA

Aronija je zašla v Evropo v 17. stol. iz vzhodnega dela S Amerike. Zaradi visoke stopnje odpornosti na mraz se je aronija naselila tudi v Rusiji, na Finskem in Švedskem. Pred približno 20 leti so jo precej nasadili tudi v Sloveniji, vendar se očitno ni kaj prida prijela, predvsem zaradi nepoznavanja zdravilnih lastnosti, ki nam jih ponuja.
Raste v vsaki zemlji, seveda če ni kamnita, preplitva ali močvirna. Vendar velja, čim boljši so pogoji za rast, bolje bo uspevala in septembra bo bogato obrodila črne plodove, nekoliko podobne črnemu ribezu, vendar bolj kislega in trpkega okusa. Nasprotno od trpkega ploda pa je sok tudi brez vsakega dodanega sladkorja osvežilnega in prijetnega okusa.
A v rdečih sadežih se skriva pravo bogastvo! Rdeče-črne jagode so polne vitaminov (A, C, P, iz skupine B - B9, B6, B2, vitamin E in beta karoteni, antocijani, barvila, tanini in čreslovina), mineralnih snovi, kot sta železo in jod, kalij, kalcij, mangan, molibden, jod in fosfor, predvsem pa flavonoidov.
Vendar nam je bolj razumljiv napotek, da sok iz aronije priporočajo vsem, ki imajo težave z ožiljem in krvnim pritiskom. Posebno priporočljiv je tudi pri vnetju ledvic, čiru na želodcu, sladkorni bolezni, migrenah, notranjih krvavitvah in slabokrvnosti. Snovi, vsebovane v plodu aronije, izpirajo težke snovi in kovine iz telesa in so zato zelo priporočljive za bolnike, ki obolevajo za rakom, in tiste, ki so prestali težjo operacijo ali bolezen.
Vsekakor je sok iz aronije zelo zdravilna in krepčilna pijača, nima stranskih učinkov, vsekakor pa ugodno vpliva na imunski sistem, na odpornost organizma in izboljšanje krvne slike ter nas varujejo pred nastankom rakavih obolenj, zavirajo procese staranja, izboljšujejo dolgoročni spomin in pomagajo pri srčno-žilnih obolenjih.

Zdravilni učinki aronije:

Glava: - izboljšuje cirkulacijo krvi v krvnih žilah glave in pomaga pri glavobolu in migreni.
Ščitnica: - pospešuje delo ščitnice izboljšuje in regulira izločanje njenih hormonov in pomaga pri bolezni ščitnice in golšavosti, preprečuje rakasta obolenja.
Kri in krvne žile: - čisti kri pospešuje cirkulacijo krvi, zmanjšuje krvni tlak, zmanjšuje količino sladkorja v krvi, pomaga pri aterosklerozi, vnetjih ven in razširjenih venah.
Želodec: - zmanjšuje krče in bolečine v želodcu, umirja vnetje sluznice črevesja in pomaga pri čiru na želodcu.
Črevesje: - umirja krče in bolečine črevesja, umirja vnetje sluznice in zaustavlja drisko.
Jetra in žolč: - pospešuje boljše delovanje jeter in izločanje žolčne tekočine, pomaga pri bolezni in poškodbah jeter, vnetju žolčnega mehurja in žolčnih kanalov, zlatenice in žolčnih kamnih.

Te informacije so namenjene samo izobraževanju in jih ne priporočamo za ugotavljanje ali zdravljenje bolezni. Ne svetujemo, da bi kdorkoli zamenjal tradicionalno zdravniško oskrbo s katerim koli izdelkom.

Vir: elektronska pošta

LP Bučka
Smile

ja imam u basti dva stabla aronnije, doduse jos su mlada te uberemo ukupno oko 500g ploda. jedemo je svezu (iako ne volim jer skuplja usta) ii je stavim u smoothie. mama je jede zbog holesterola iako je na ovoj listi na primer nema kao namirnice koja snizava holesterol https://healthiack.com/health/is-cholesterol-a-good-thing-or-a-bad-thing sto me cudi. Ove godine smo je zamrzle i vadimo je iz zamrzivaca po potrebi za smoothie. Iskreno nisam ljubitelj, ali sve za zdravlje. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2018 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Confused

Lepo pozdravljena, Nikolina, in dobrodošla na našem forumu Very Happy

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2019 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Cool Cool Cool

Nadležni plevel kot vir vitaminov in rudnin

Tisti, ki ga na vrtu vroče poletno sonce prav nič ne prizadene, je zagotovo plevel, ki se veselo razrašča povsod naokoli. Nič hudega mu ne naredi niti suša, a pletje je nadvse nadležno in povrhu velikokrat neučinkovito. Kaj storiti?
Verjamemo, da vas bo naša ideja precej presenetila, a ko vam bomo razkrili razlog, si boste hitro premislili. Nikar ga več ne pulite in se jezite nad njim, temveč ga preprosto pojejte. S tem boste naredili veliko uslugo svojim vrtninam pa tudi svojemu zdravju, saj je večina plevela izjemno bogata z vitamini in rudninami. Preverite, katerega boste danes nabrali za solato.






Rogovilček

Rogovilček zagotovo vsi dobro poznamo, saj se razrašča tako na zelenjavnih kot okrasnih vrtovih ter na njivah. Nadležni plevel z velikimi zelenimi listi in drobnimi belimi cvetovi se bogato razrašča predvsem v poletnih mesecih in ostaja vse do konca poletnih mesecev. Pogosto se zgodi, da celo preraste papriko ali grah, zaradi česar ga ves čas pulimo. A nič več, saj je poln vitaminov, vsebuje pa tudi veliko železa. Uživate lahko mlade poganjke, vršičke, mlade liste in cvetove. Nepogrešljiv je predvsem v solatah, v jutranjih smutijih ali pri svežih kanapejih, kjer ga uporabite kot okras ali okusen dodatek.





Navadna zvezdica ali kurja črevca

Tudi ta plevel je eden bolj zoprnih med vrtičkarji. Navadno zvezdico spoznamo po precej nizki rasti in drobnih cvetovih ter se pogosto razraste v pravo plevelnato preprogo. Velja za precej nadležen plevel, saj se ga je težko znebiti, sicer pa ga lahko uporabite v zdravilne namene. Uživanje svežega je odlična preventiva pred osteoporozo. Vsebuje vitamina A in C, pa tudi kalij in kalcij. Kurja črevca so poznana predvsem po protivnetnih in protibakterijskih lastnostih, zožujejo pore in pomagajo pri razdraženi in srbeči koži. Za solate uporabljamo predvsem mlade nadzemne dele, ki so sladkastega okusa in morda na prvi pogled spominjajo na mlečno koruzo. Dodajte jo solatam, enolončnicam, presnim sokovom ter skutnim namazom. Posušeno uporabite za zdravilni čaj proti kašlju.





Navadni portulak

Portulak je sicer poznan tudi kot tolščak. Po imenu je morda malce manj poznan, a ga hitro prepoznamo po edinstvenem videzu. Je plevel z mesnatimi, ovalnimi in gladkimi listi, debelih stebel, ki poleti zacveti z drobnimi rumenimi cvetovi. Njegov okus je kiselkast, morda malo slan, zato je nepogrešljiv pri pripravi solat, omak pa tudi sirnih namazov. Nekateri ga pripravljajo kot špinačo, njegova posebnost pa je, da poleg vitaminov in mineralov vsebuje tudi maščobne kisline omega 3.


Vir:
https://theworldnews.net/si-news/nadlezni-plevel-kot-vir-vitaminov-in-rudnin

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KatkaMarmeladka
dojenček


Pridružen/-a: 15.06. 2021, 09:33
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2024 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:

Cool Cool Cool

Nadležni plevel kot vir vitaminov in rudnin

Tisti, ki ga na vrtu vroče poletno sonce prav nič ne prizadene, je zagotovo plevel, ki se veselo razrašča povsod naokoli. Nič hudega mu ne naredi niti suša, a pletje je nadvse nadležno in povrhu velikokrat neučinkovito. Kaj storiti?
Verjamemo, da vas bo naša ideja precej presenetila, a ko vam bomo razkrili razlog, si boste hitro premislili. Nikar ga več ne pulite in se jezite nad njim, temveč ga preprosto pojejte. S tem boste naredili veliko uslugo svojim vrtninam pa tudi svojemu zdravju, saj je večina plevela izjemno bogata z vitamini in rudninami. Preverite, katerega boste danes nabrali za solato.






Rogovilček

Rogovilček zagotovo vsi dobro poznamo, saj se razrašča tako na zelenjavnih kot okrasnih vrtovih ter na njivah. Nadležni plevel z velikimi zelenimi listi in drobnimi belimi cvetovi se bogato razrašča predvsem v poletnih mesecih in ostaja vse do konca poletnih mesecev. Pogosto se zgodi, da celo preraste papriko ali grah, zaradi česar ga ves čas pulimo. A nič več, saj je poln vitaminov, vsebuje pa tudi veliko železa. Uživate lahko mlade poganjke, vršičke, mlade liste in cvetove. Nepogrešljiv je predvsem v solatah, v jutranjih smutijih ali pri svežih kanapejih, kjer ga uporabite kot okras ali okusen dodatek.





Navadna zvezdica ali kurja črevca

Tudi ta plevel je eden bolj zoprnih med vrtičkarji. Navadno zvezdico spoznamo po precej nizki rasti in drobnih cvetovih ter se pogosto razraste v pravo plevelnato preprogo. Velja za precej nadležen plevel, saj se ga je težko znebiti, sicer pa ga lahko uporabite v zdravilne namene. Uživanje svežega je odlična preventiva pred osteoporozo. Vsebuje vitamina A in C, pa tudi kalij in kalcij. Kurja črevca so poznana predvsem po protivnetnih in protibakterijskih lastnostih, zožujejo pore in pomagajo pri razdraženi in srbeči koži. Za solate uporabljamo predvsem mlade nadzemne dele, ki so sladkastega okusa in morda na prvi pogled spominjajo na mlečno koruzo. Dodajte jo solatam, enolončnicam, presnim sokovom ter skutnim namazom. Posušeno uporabite za zdravilni čaj proti kašlju.





Navadni portulak

Portulak je sicer poznan tudi kot tolščak. Po imenu je morda malce manj poznan, a ga hitro prepoznamo po edinstvenem videzu. Je plevel z mesnatimi, ovalnimi in gladkimi listi, debelih stebel, ki poleti zacveti z drobnimi rumenimi cvetovi. Njegov okus je kiselkast, morda malo slan, zato je nepogrešljiv pri pripravi solat, omak pa tudi sirnih namazov. Nekateri ga pripravljajo kot špinačo, njegova posebnost pa je, da poleg vitaminov in mineralov vsebuje tudi maščobne kisline omega 3.


Vir:
https://theworldnews.net/si-news/nadlezni-plevel-kot-vir-vitaminov-in-rudnin

LP Bučka
Smile

Res je zanimivo, kako lahko nekaj, kar običajno smatramo za nadležno, postane vir koristnih hranil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group